Το «πρόβλημα» με τα καυσαέρια των αεροσκαφών στη Σκιάθο

Διευκρινίσεις

1.0 Το περιεχόμενο της σελίδας αυτής αφορά ένα μόνο τμήμα της πρότασης για την σήμανση του χώρου στον δημόσιο δρόμο του αεροδρομίου της Σκιάθου από την πλευρά του διαδρόμου 01.

1.1 Πριν διαβάσετε αυτό το άρθρο σας προτείνουμε να έχετε δει πρώτα την ενότητα “Jet Blast” και στη συνέχεια την ενότητα “Saint Martin”, προκειμένου να κατανοήσετε καλύτερα το σκεπτικό της έρευνας. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό…!

1.2 Έχουμε προσπαθήσει να αποφύγουμε την χρήση άκρως τεχνικών και νομικών όρων προκειμένου το κείμενο να γίνει κατανοητό από το ευρύ κοινό.  Σίγουρα υπάρχουν αναγνώστες με περιορισμένες ειδικές γνώσεις όπου και θα τους δημιουργηθούν απορίες, όπως υπάρχουν και αναγνώστες με διευρυμένες γνώσεις της αεροπορικής βιομηχανίας που μπορεί να χρειαστούν περεταίρω διευκρινίσεις.  Για κάθε κατηγορία αναγνώστη – ενδιαφερόμενου είμαστε διαθέσιμοι να συζητήσουμε.

1.3 Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία, δεδομένα και προβλήματα, λειτουργικά και διαδικαστικά που αφορούν τόσο το αεροδρόμιο όσο και πράγματα έξω από αυτό, τα οποία δεν είναι δυνατόν να γραφτούν. Οποιοσδήποτε  όμως χρειαστεί περεταίρω διευκρινίσεις, είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε προς όφελος του νησιού.

Ύστερα από αρκετά χρόνια διχογνωμίας τόσο των κατοίκων της Σκιάθου όσο και των περισσότερο ειδικών από τις διάφορες υπηρεσίες, αποφασίσαμε να παραθέσουμε την δική μας έρευνα – μελέτη για το θέμα των καυσαερίων στο αεροδρόμιο της Σκιάθου και πιο συγκεκριμένα στον διάδρομο 01 (περιοχή Αμμουδιάς, Σκιάθου).

Η μελέτη αυτή εκπονήθηκε από μέλη της ομάδας του skiathoslandings.com ενός ιστοχώρου που συστάθηκε από ανθρώπους που αγαπούν την αεροπορία αλλά ταυτόχρονα έχουν εργαστεί ή συνεχίζουν να εργάζονται στην αεροπορική βιομηχανία.  Δεν παριστάνουμε τους φωστήρες. Είναι πράγματα που λίγο πολύ έχουν ειπωθεί στους κόλπους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αλλά είναι και λύσεις στις οποίες όποιος έχει πολύ βασικές αεροπορικές γνώσεις θα οδηγηθεί σε αυτές.

Η μικρή αυτή και πολύ σύντομη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σε πρώτη φάση το 2012 αλλά συνεχώς επικαιροποιείται και αναπροσαρμόζεται με αλλαγές που πηγάζουν από διάφορες κατευθύνσεις (λ.χ. νομοθεσία, αλλαγές υποδομών πέριξ του αερολιμένα κλπ).

Το 2012 η μελέτη αυτή δόθηκε ανεπίσημα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ύστερα από σχετικές συζητήσεις με μέλη του τέως Ελληνικού αεροπορικού περιοδικού  REMOVE BEFORE FLIGHT (Αεροπλοΐα).

Ο αριθμός των συμβάντων στην τελική του αεροδρομίου της Σκιάθου είναι εξαιρετικά χαμηλός για την «φασαρία» που γίνεται. Συνήθως η «φασαρία» γίνεται τον Αύγουστο. Αυτό όχι γιατί έχει περισσότερο κόσμο, η περισσότερα συμβάντα, αλλά γιατί τα κανάλια δεν έχουν τι να «παίξουν» οπότε μία τέτοια είδηση μπορεί να «πουληθεί» ως καταστροφή και να γεμίσει λίγος τηλεοπτικός χρόνος. Για την ακρίβεια ο περισσότερος κόσμος κάθεται στην τελική του διαδρόμου 01, τον Μάιο και Ιούνιο που ο καιρός είναι λίγο ασταθής και αρκετά δροσερός και δεν είναι για θάλασσα. Αντίθετα Ιούλιο – Αύγουστο είναι πολύ δύσκολο ειδικά για τους βόρειοευρωπαίους να σταθούν κάτω από τον ήλιο. Τα στατιστικά και το υλικό που έχουμε ως αυτόπτες μάρτυρες συμβάντων, είναι πολλά περισσότερα τον Μάιο και Ιούνιο παρά τον Αύγουστο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μιλώντας με συγκεκριμένα νούμερα, το έτος 2018, εκτελέστηκαν στη Σκιάθο 2.956 πτήσεις αεροσκαφών και σημειώθηκε ΕΝΑ μόνο συμβάν τραυματισμού του 14χρονου γερμανού τουρίστα συν 5-6 συμβάντα ελαφρών τραυματισμών που δεν έχουν καταχωρηθεί πουθενά πλην του skiathoslandings.com…
Σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων στη θάλασσα από το SafeWaterSports, για το χρονικό διάστημα 2017-2021, κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 339 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων αναψυχής.
Σε διάστημα πέντε ετών σημειώθηκαν στις ελληνικές θάλασσες 1739 θάνατοι, εκ των οποίων οι 342 μόνο το 2021.
Αναλυτικά εδώ: https://safewatersports.com/el/eidikes-draseis/747-paratiritirio
Καμία αντίδραση για τα ανωτέρω νούμερα;

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ατόμων που μπορεί να βρεθούν μέσα στο jet blast. Αυτοί που έρχονται ακριβώς για να σταθούν μέσα στα καυσαέρια των αεροπλάνων (η μειονότητα) και αυτοί που βλέπουν τους άλλους να το κάνουν, δοκιμάζουν και οι ίδιοι αλλά… «αιφνιδιάζονται» από αυτό που ακολουθεί…

Ο συνωστισμός που παρατηρείται από τουρίστες στον διάδρομο 01 του αεροδρομίου της Σκιάθου έχει εκ παραδρομής παρουσιαστεί ενίοτε από τα ΜΜΕ ότι αποτελείται από χομπίστες που φωτογραφίζουν αεροπλάνα (Plane Spotters). Κάτι τέτοιο ΔΕΝ ισχύει. Η αναλογία των Plane Spotters είναι 1 στους 100 εάν το ερευνήσει κανείς. Η ομάδα του skiathoslandings.com βρίσκεται επί σειρά μηνών κάθε χρόνο από τις αρχές του 2000 στο σημείο που στις μέρες μας συγκεντρώνει τόσους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Στις αρχές του 2000 όσοι βρισκόντουσαν εκεί ήταν αμιγώς Plane Spotters (3-4 το μέγιστο και όχι κάθε μέρα). Με γεωμετρική πρόοδο ανά έτος από το 2010 και μετά οι εικόνες που μεταδίδονται στο διαδίκτυο έχουν προσελκύσει απίστευτο αριθμό επισκεπτών στη Σκιάθο μόνο και μόνο για να ζήσουν για το σκηνικό αυτό. Η πληροφορία που διοχετεύεται στο διαδίκτυο έχει συνδυαστεί με το ΜΟΤΟ «Σκιάθος το Saint Maarten της Ευρώπης» έχοντας ως αποτέλεσμα να «τρέχει» 365 μέρες το χρόνο μία εκρηκτική διαφημιστική καμπάνια για το νησί της Σκιάθου, σε παγκόσμια κλίμακα και μάλιστα ΔΩΡΕΑΝ! Το «βάρος» του τίτλου «Σκιάθος το Saint Maarten της Ευρώπης» θα μπορέσει να το καταλάβει κανείς εάν διαβάσει το σχετικό αφιέρωμα που έχουμε στο skiathoslandings.com εδώ.

Ο «Plane Spotter» φέρει μαζί του φωτογραφικό εξοπλισμό αρκετών χιλιάδων ευρώ και γνωρίζει πολύ καλά που πρέπει να σταθεί. Ποτέ δεν θα στεκόταν πίσω από καυσαέρια αεροσκάφους σε φάση απογείωσης, γιατί θα του κόστιζε πολύ!!!

Επανερχόμαστε όμως στο «πρόβλημα» διαχείρισης του κόσμου που εκτίθενται στα καυσαέρια των αεροσκαφών. Το σκεπτικό της έρευνας, ήταν να είναι καλυμμένες νομικά οι τοπικές αρχές για τις περιπτώσεις που βρεθούν ακούσια ή με πρόθεση οχήματα και επισκέπτες σε περιοχές με jet blast.

Αυτό που μας ενδιέφερε στην έρευνα ήταν:

Α) η ενημέρωση και η προστασία του κόσμου που από άγνοια μπορεί να βρεθεί μέσα στο jet blast

Β) Το να καλυφθούν νομικά όλοι οι εμπλεκόμενοι από την κατηγορία αυτών που έρχονται εσκεμμένα για το jet blast.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η τοποθέτηση προειδοποιητικών σημάνσεων εντός της ιδιωτικής περιοχής του Amaretto έχει συντελέσει σημαντικά στην μείωση συμβάντων (φωτο κάτω).

Αυτοί όμως που ανήκουν στην κατηγορία «Β» πολλές φορές παρασύρουν τους υπόλοιπους να σταθούν σε μη ασφαλείς αποστάσεις.

Το αεροδρόμιο της Σκιάθου μαζί με ακόμη 13 αεροδρόμια παραχωρήθηκαν με σύμβαση διάρκειας 40 ετών από τα Ελληνικό Δημόσιο στην Fraport Greece. Στα πλαίσια των υποχρεώσεων της σύμβασης αυτής, τα 14 αυτά αεροδρόμια πιστοποιήθηκαν και παραδόθηκαν πιστοποιημένα από την Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, στην Fraport Greece. Ο όρος «πιστοποιημένα», σημαίνει πως τα φυσικά στοιχεία των αεροδρομίων αυτών, διασφαλίζουν την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των πτήσεων στο εκάστοτε αεροδρόμιο (μεταξύ πολλών ακόμη παραμέτρων).

Το αεροδρόμιο της Σκιάθου που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, έχει βρεθεί με την πάροδο του χρόνου εντός πυκνού (για τα δεδομένα του νησιού) οικοδομημένου ιστού. Η Ευρωπαϊκή (αλλά και παγκόσμια – διεθνής) νομοθεσία σήμερα, έχει αυστηρές προδιαγραφές για την κατασκευή και λειτουργία νέων αερολιμένων. Οπότε έχουμε σύγχρονα αεροδρόμια, όπως για παράδειγμα το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, το οποίο κατασκευάστηκε σε μία έκταση 16.800 στρεμμάτων αλλά για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του σε βάθος χρόνου, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές δεσμεύσεις στις χρήσης γης σε μία πάρα πολύ μεγάλη έκταση πέραν των 16.800 στρεμμάτων του. Αυτό διότι το αεροδρόμιο κατασκευάστηκε ΜΕΤΑ το 1999 που οι προδιαγραφές κατασκευής αεροδρομίων έγιναν περισσότερο αυστηρές.

Αυτό που συμβαίνει στην παγκόσμια ιστορία των αεροδρομίων είναι ότι ο αστικός ιστός πλησιάζει και πιέζει τα αεροδρόμια. Ποτέ ένα αεροδρόμιο δεν κατασκευάστηκε μέσα σε έναν αστικό ιστό. Οπότε αυτοί που πλησίασαν τόσο ασφυκτικά ένα αεροδρόμιο, καλό θα είναι να μην διαμαρτύρονται γι αυτό, όπως δεν διαμαρτύρονται σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο! Η τουλάχιστον πριν το κάνουν ας είναι ενημερωμένοι…

Έτσι ο «νομοθέτης» αναγνωρίζει ότι σε υπάρχοντα αεροδρόμια (λ.χ. της Σκιάθου που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70)  που λειτουργούν σήμερα, είναι πρακτικά αδύνατον να εφαρμοστούν οι ανωτέρω, σύγχρονες προδιαγραφές. Για την διατήρηση της πιστοποίησης λοιπόν των παλαιών αεροδρομίων που έχουν βρεθεί πνιγμένα σε αστικούς ιστούς, οι προδιαγραφές της πιστοποίησης βασίζονται σε μελέτες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Risk Assessments) βάσει των οποίων λογίζεται ο αριθμός των κινήσεων σε ετήσια βάση και προκύπτει ένας λογισμένος συντελεστής κινδύνου λειτουργίας του αεροδρομίου.

Εδώ να προσθέσουμε ότι η Fraport Greece ΔΕΝ σκοπεύει να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις και αλλαγές των φυσικών στοιχείων κανενός από τα 14 αεροδρόμια. Τα πλάνα ανάπτυξης που έχει αφορούν εκσυγχρονισμό υπαρχόντων εγκαταστάσεων κυρίως και επεκτάσεις σε νέες εγκαταστάσεις εντός των ορίων γης που ανήκουν στα αεροδρόμια αυτά.

Επομένως οτιδήποτε δημοσίευμα περί απαλλοτριώσεων από την Fraport Greece και άλλων σχετικών καταστάσεων, αποτελεί ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΨΕΥΔΗ ΕΙΔΗΣΗ και ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ.

Τέλος οι συζητήσεις στις οποίες μπορούμε να «εμπλέξουμε» την Fraport Greece, τελειώνουν στο φράκτη του αεροδρομίου.

Σημείωση: Η ιδιομορφία του αεροδρομίου της Σκιάθου, δεν πρέπει να λογίζεται ως «πρόβλημα», όπως δεν λογίζεται και σε πολλά αεροδρόμια ανά τον κόσμο. Αν επιμένουμε χωρίς λόγο κάτι που δεν είναι πρόβλημα, να το κάνουμε πρόβλημα, αυτό τείνει σε μία αμφισβήτηση της πιστοποίησης του αεροδρομίου, που σημαίνει ότι, θα πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις, για τις οποίες η οικονομική επιβάρυνση θα είναι 100% του δημοσίου. Δεν έχει καμία πρόθεση ούτε υποχρέωση η Fraport Greece, να αναμειχθεί με κάτι τέτοιο.

Έχουμε κατά καιρούς αναφέρει σε συζητήσεις σε διάφορα social media αλλά και άρθρα ανά τον κόσμο που αναφέρονται σε λίστα «επικίνδυνων αεροδρομίων» ότι κάτι τέτοιο αποτελεί παραπληροφόρηση και συκοφαντική δυσφήμιση για τις αερομεταφορές. Το να υπάρχει το αεροδρόμιο της Σκιάθου (όπως και άλλα αεροδρόμια) μέσα σε αυτές τις γελοίες λίστες αργόσχολων, θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο ποινικής δίωξης, από τον τέως φορέα του αεροδρομίου, Υ.Π.Α. και νυν, Fraport Greece, για τους λόγους που αναφέρουμε στην αρχική σελίδα του skiathoslandings.com

Καλά θα κάνει η τοπική κοινωνία, οι τουριστικοί φορείς και όποιος άλλο φορέας εκτιμά ότι θίγεται από τις δημοσιεύσεις αυτές, να κινηθούν νομικά σε τέτοιου είδους, όμως καθώς ο όγκος του διαδικτύου είναι αδύνατον να ελεγχθεί, τουλάχιστον ας μην τα αναπαράγουν ή/και να τα ενισχύουν οι ίδιοι. Όταν ένα αεροδρόμιο είναι πιστοποιημένο με κάποιες διαδικασίες, το να ασχολούμαστε με μεμονωμένα συμβάντα για να κερδίσουμε εντυπώσεις, είναι κάτι που πρακτικά μεταφράζεται σε αμφισβήτηση της πιστοποίησης. Είναι σαν να θέτουμε απαιτήσεις τήρησης αυστηρότερων προδιαγραφών.  Με απλά λόγια όλοι «εμείς» οι «έξω» από το αεροδρόμιο, κρίνουμε το έργο των «μέσα» οι οποίοι έχουν εκπονήσει τις διαδικασίες με τις οποίες τόσα χρόνια το αεροδρόμιο λειτουργεί χωρίς πρόβλημα.

Το «πρόβλημα» του αεροδρομίου της Σκιάθου, δεν είναι ούτε ότι περνάνε τα αεροπλάνα χαμηλά πάνω από τους ανθρώπους, ούτε επειδή τα καυσαέρια των αεροσκαφών μπορεί να τραυματίσουν ανθρώπους. Η ασφάλεια των πτήσεων δεν επηρεάζεται από αυτούς τους παράγοντες.  Αλλά αυτά είναι off topic ζητήματα προς το παρόν…

Λαμβάνοντας υπ’ όψη την εποχικότητα που παρουσιάζει η τουριστική περίοδος στη Σκιάθο, τις περιορισμένες δυνατότητες που έχει το νησί σε έμψυχο και άψυχο υλικό, θα πρέπει να σκεφτούμε λύσεις για την σωστή ενημέρωση με σκοπό την προφύλαξη του κόσμου από τα καυσαέρια των αεροσκαφών που να είναι βιώσιμες, να μπορούν να υλοποιηθούν με τα υπάρχοντα μέσα και προβλήματα και να είναι εναρμονισμένες με την Ελληνική νομοθεσία.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την ενημέρωση του κόσμου που θέλει να βρεθεί εκεί για να δει τα αεροπλάνα από κοντά.

Υπάρχει ένας καταγεγραμμένος αριθμός τραυματισμών από πεζούς λόγω καυσαερίων των αεροπλάνων. Υπάρχει όμως ένας αριθμός ΜΗ καταγεγραμμένων συμβάντων, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος. Στα συμβάντα αυτά εμπλέκονται άνθρωποι με οχήματα, κυρίως δίκυκλα και ATV.  Έχει παρατηρηθεί η αυξητική τάση του εξής φαινομένου τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν ορισμένοι τουρίστες (αποτελούν μειονότητα) που επισκέπτονται το νησί για να βρεθούν μέσα στο jet blast.  Σε ορισμένες περιπτώσεις, για να προστατέψουν τον φωτογραφικό εξοπλισμό τους πολλές φορές κάθονται εντός του ενοικιαζόμενου οχήματός τους. Η προσπαθούν να καλυφθούν πίσω από κάποιο μηχανάκι η ATV (γουρούνα) από τα καυσαέρια. Όταν γίνει κάποια υλική ζημιά στο όχημά τους και καλούνται να καταβάλουν κάποιο χρηματικό ποσό, ΤΟΤΕ θυμούνται ότι χτύπησαν η οτιδήποτε άλλο και κινούνται νομικά για να καλύψουν τα σπασμένα από τη δική τους λάθος επιπόλαιη επιλογή.

Το «πρόβλημα» λοιπόν εστιάζεται στον δρόμο.

Αρχικά η πρότασή μας αφορά την αποτροπή – στάθμευση οχημάτων παντός τύπου στις ζώνες που επηρεάζονται από καυσαέρια αεροσκαφών. Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που βλέποντας το αεροπλάνο τόσο κοντά, σταματάει για να το θαυμάσει, αγνοώντας (μη γνωρίζοντας) τον κίνδυνο.

Η αποτροπή αυτή, μπορεί να επιτευχθεί με την χρήση της σχετικής διαγράμμισης που προβλέπει ο Κ.Ο.Κ., που ορίζει περιοχή εντός της οποίας απαγορεύει ακόμα και η προσωρινή ακινητοποίηση οχήματος εντός της διαγραμμισμένης περιοχής.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Κ.Ο.Κ. (Ν. 2696/1999)

Άρθρo 5

Οριζόντια σήμανση οδών

ε) Πλέγμα κίτρινων γραμμών, oι oπoίες σχηματίζoυν παραλληλόγραμμα, σε ισόπεδoυς oδικoύς κόμβoυς, τo oπoίo σημαίνει περιoχή μέσα στην oπoία δεν μπoρεί να εισέλθει όχημα και αν ακόμη oι φωτεινoί σηματoδότες επιτρέπoυν αυτό, όταν η πυκνότητα της κυκλoφoρίας είναι τέτoια ώστε, αν εισέλθει, να υπoχρεωθεί πιθανώς να παραμείνει στη διασταύρωση. Oι διατάξεις τoυ άρθρoυ 26 παράγραφος 2 εξακoλoυθoύν να ισχύoυν και αν ακόμη δεν υπάρχει η πιo πάνω διαγράμμιση.

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΗΣ

δ) Tων γραμμών πλέγματoς των διασταυρώσεων της παραγράφoυ 5ε τoυ άρθρoυ αυτoύ, oι oπoίες είναι κίτρινες.

Ως λευκό χρώμα νooύνται και oι απoχρώσεις τoυ αργυρόχρooυ ή τoυ ανoικτoύ γκρίζoυ χρώματoς.
Σε περίπτωση ανάγκης πρoσωρινής ακύρωσης των μόνιμων διαγραμμίσεων με αντικατάσταση με άλλες, oι πρoσωρινές αυτές διαγραμμίσεις πρέπει να είναι χρώματoς άλλoυ από τo συνήθως χρησιμoπoιoύμενo και από υλικό πoυ να εξαλείφεται εύκoλα. Για τις πρoσωρινές αυτές διαγραμμίσεις oδών, μπoρεί να χρησιμoπoιoύνται ανακλαστήρες, φωτεινoί δείκτες, κώνoι και oπoιoδήπoτε άλλo κατάλληλo υλικό ή αντικείμενo, oι πρoδιαγραφές των oπoίων καθoρίζoνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφoυ 4 τoυ άρθρoυ 10 τoυ παρόντoς Kώδικα.

Το χρώµα των διαγραµµίσεων µπορεί να είναι λευκό, κίτρινο ή κυανό, ενώ στο εξωτερικό χρησιµοποιείται κατά περίπτωση και το κόκκινο.

Στην Ελλάδα το χρώµα που εφαρµόζεται στην πλειοψηφία των διαγραµµίσεων είναι το λευκό. Κίτρινο και κυανό εφαρµόζονται κυρίως σε διαγραµµίσεις που σχετίζονται µε έλεγχο στάθµευσης. Κίτρινες είναι, επίσης, διαγραµµίσεις σε περιοχές µε συχνές οµίχλες, καθώς και οι προσωρινές διαγραµµίσεις σε περιοχές έργων, οι οποίες υπερισχύουν των υπαρχουσών λευκών, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στην φωτογραφία δεξιά.

 

Πλέγμα γραμμών σε πολυσύχναστο ισόπεδο κόμβο. Η είσοδος στην περιοχή απαγορεύεται εάν το όχημα πρόκειται να παραμείνει εκεί. (Έστω και προσωρινά. Πόσο μάλλον να βρεθεί σταθμευμένο εκεί και να υποστεί υλικές ζημιές από καυσαέρια)

ΠΟΙΝΕΣ

  1. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις των περιπτώσεων α’, β’, γ’ και στ’ της παραγράφου 8 του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο τετρακοσίων (400,00) ευρώ, τις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου αυτού με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ, τις δε λοιπές διατάξεις του αυτού άρθρου με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ.

Σκαρίφημα σχεδίου διαγράμμισης συναρτήσει του Ν. 2696/1999, Άρθροo 5, του Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας περί οριζόντιας σήμανσης οδών.

Τα πέντε φανάρια (που είναι και τα μοναδικά του νησιού) είναι τοποθετημένα σε τέτοια σημεία για να διακόπτουν την κυκλοφορία στο δρόμο πίσω από το διάδρομο. Υπάρχουν όμως δίοδοι και σταθμευμένα οχήματα εντός της περιοχής των φαναριών, τα οποία μπορεί να βρεθούν πίσω από τα καυσαέρια των αεροσκαφών ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ. Η εν’ λόγω σήμανση καλύπτει και αυτές τις περιπτώσεις.

Αυτό προστατεύει τα οχήματα – επιβαίνοντες που ακούσια θα μπορούσαν να βρεθούν εκεί. Οι Ευρωπαίοι επισκέπτες του νησιού είναι πολύ τυπικοί με τον Κ.Ο.Κ. οπότε θεωρούμε ότι θα έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα κάτι τέτοιο.

Ταυτόχρονα θα «αποκρούσει» και τους τυχάρπαστους που θα πάνε να κάνουν την πλάκα τους εκεί. ‘Όταν το ενοικιαζόμενο όχημά τους υποστεί ζημιές, τις οποίες δεν καλύπτει η ασφάλεια, συνηθίζουν να στρέφονται κατά παντός υπευθύνου επιδιώκοντας αποζημιώσεις. Έχοντας βρεθεί στην διαγραμμισμένη περιοχή είναι αδύνατον να αιτηθούν κάτι τέτοιο διότι θα έχουν επιβεβαιώσει την παράβασή τους και οποιαδήποτε… «συζήτηση» θα ξεκινάει με την καταβολή του προστίμου των 460€ που προβλέπει ο Κ.Ο.Κ.

Έχουν οδηγηθεί στις αίθουσες Δικαστηρίων 3-4 περιπτώσεις, με τραυματισμούς και με υλικές ζημιές που σημειώθηκαν στην αρχή του διαδρόμου στην Σκιάθο. Κατηγορούμενος ήταν η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η οποία σε όλες τις περιπτώσεις ΑΘΩΟΘΗΚΕ.

Οι τέσσερις προειδοποιητικές πινακίδες, ένθεν και ένθεν του άξονα του διαδρόμου μετά το πέρας του (δύο σετ Ελληνικά/Αγγλικά)

Κρίθηκε από το Δικαστήριο πως οι τέσσερις προειδοποιητικές πινακίδες, ένθεν και ένθεν του διαδρόμου (δύο σετ Ελληνικά/Αγγλικά), ήταν αρκετές και σαφείς για να μην σταθεί κάποιος σε μία επικίνδυνη ζώνη. Η επιπρόσθετη διαγράμμιση, που προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. αποτελεί ένα ακόμη προστατευτικό στοιχείο το να ΜΗΝ βρεθεί όχημα εντός αυτής της περιοχής.

Μας προκαλεί αρνητική εντύπωση – έκπληξη το γεγονός ότι βλέπουμε οικογένειες με μικρά παιδιά να κάθονται πίσω από τα αεροπλάνα.  Ο κόσμος θα πρέπει να είναι ενήμερος ότι τα αεροπλάνα αποτελούν ένα πολύ όμορφο θέαμα, ειδικά όταν τα δει κανείς στη Σκιάθο!!!

Όταν όμως κάποιος κάθεται ακόμη και μπροστά από ένα αεροπλάνο, είναι εκτεθειμένος σε πολλές ακτινοβολίες, οι οποίες έχουν βαριές επιπτώσεις στην υγεία. Κατά τις απογειώσεις η εισπνοή καυσαερίων από τους κινητήρες των αεροσκαφών έχει τραγικές περιπτώσεις στους πνεύμονες. Είναι αδιανόητο να βλέπουμε παιδιά μέσα στα καυσαέρια. Καλύτερα να τους δώσετε να καπνίσουν τσιγάρο παρά να αφήνετε τα παιδιά σας εκεί!

Αυτού του είδους οι ενημερώσεις γίνονται με όλους τους δυνατούς τρόπους από το skiathoslandings.com αλλά και από τους φίλους της αεροπορίας, plane spotters,  που τυχόν βρεθούν εκεί. Αυτού του είδους οι ενημερώσεις θα πρέπει να γίνονται ΣΕ ΚΑΘΕ προβολή της δραστηριότητας αυτής.