Το αεροδρόμιο της Σκιάθου μαζί με ακόμη 13 αεροδρόμια παραχωρήθηκαν με σύμβαση διάρκειας 40 ετών από τα Ελληνικό Δημόσιο στην Fraport Greece. Στα πλαίσια των υποχρεώσεων της σύμβασης αυτής, τα 14 αυτά αεροδρόμια πιστοποιήθηκαν και παραδόθηκαν πιστοποιημένα από την Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, στην Fraport Greece. Ο όρος «πιστοποιημένα», σημαίνει πως τα φυσικά στοιχεία των αεροδρομίων αυτών, διασφαλίζουν την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των πτήσεων στο εκάστοτε αεροδρόμιο (μεταξύ πολλών ακόμη παραμέτρων).
Το αεροδρόμιο της Σκιάθου που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, έχει βρεθεί με την πάροδο του χρόνου εντός πυκνού (για τα δεδομένα του νησιού) οικοδομημένου ιστού. Η Ευρωπαϊκή (αλλά και παγκόσμια – διεθνής) νομοθεσία σήμερα, έχει αυστηρές προδιαγραφές για την κατασκευή και λειτουργία νέων αερολιμένων. Οπότε έχουμε σύγχρονα αεροδρόμια, όπως για παράδειγμα το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, το οποίο κατασκευάστηκε σε μία έκταση 16.800 στρεμμάτων αλλά για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του σε βάθος χρόνου, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές δεσμεύσεις στις χρήσης γης σε μία πάρα πολύ μεγάλη έκταση πέραν των 16.800 στρεμμάτων του. Αυτό διότι το αεροδρόμιο κατασκευάστηκε ΜΕΤΑ το 1999 που οι προδιαγραφές κατασκευής αεροδρομίων έγιναν περισσότερο αυστηρές.
Αυτό που συμβαίνει στην παγκόσμια ιστορία των αεροδρομίων είναι ότι ο αστικός ιστός πλησιάζει και πιέζει τα αεροδρόμια. Ποτέ ένα αεροδρόμιο δεν κατασκευάστηκε μέσα σε έναν αστικό ιστό. Οπότε αυτοί που πλησίασαν τόσο ασφυκτικά ένα αεροδρόμιο, καλό θα είναι να μην διαμαρτύρονται γι αυτό, όπως δεν διαμαρτύρονται σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο! Η τουλάχιστον πριν το κάνουν ας είναι ενημερωμένοι…
Έτσι ο «νομοθέτης» αναγνωρίζει ότι σε υπάρχοντα αεροδρόμια (λ.χ. της Σκιάθου που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70) που λειτουργούν σήμερα, είναι πρακτικά αδύνατον να εφαρμοστούν οι ανωτέρω, σύγχρονες προδιαγραφές. Για την διατήρηση της πιστοποίησης λοιπόν των παλαιών αεροδρομίων που έχουν βρεθεί πνιγμένα σε αστικούς ιστούς, οι προδιαγραφές της πιστοποίησης βασίζονται σε μελέτες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Risk Assessments) βάσει των οποίων λογίζεται ο αριθμός των κινήσεων σε ετήσια βάση και προκύπτει ένας λογισμένος συντελεστής κινδύνου λειτουργίας του αεροδρομίου.
Εδώ να προσθέσουμε ότι η Fraport Greece ΔΕΝ σκοπεύει να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις και αλλαγές των φυσικών στοιχείων κανενός από τα 14 αεροδρόμια. Τα πλάνα ανάπτυξης που έχει αφορούν εκσυγχρονισμό υπαρχόντων εγκαταστάσεων κυρίως και επεκτάσεις σε νέες εγκαταστάσεις εντός των ορίων γης που ανήκουν στα αεροδρόμια αυτά.
Επομένως οτιδήποτε δημοσίευμα περί απαλλοτριώσεων από την Fraport Greece και άλλων σχετικών καταστάσεων, αποτελεί ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΨΕΥΔΗ ΕΙΔΗΣΗ και ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ.
Τέλος οι συζητήσεις στις οποίες μπορούμε να «εμπλέξουμε» την Fraport Greece, τελειώνουν στο φράκτη του αεροδρομίου.
Σημείωση: Η ιδιομορφία του αεροδρομίου της Σκιάθου, δεν πρέπει να λογίζεται ως «πρόβλημα», όπως δεν λογίζεται και σε πολλά αεροδρόμια ανά τον κόσμο. Αν επιμένουμε χωρίς λόγο κάτι που δεν είναι πρόβλημα, να το κάνουμε πρόβλημα, αυτό τείνει σε μία αμφισβήτηση της πιστοποίησης του αεροδρομίου, που σημαίνει ότι, θα πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις, για τις οποίες η οικονομική επιβάρυνση θα είναι 100% του δημοσίου. Δεν έχει καμία πρόθεση ούτε υποχρέωση η Fraport Greece, να αναμειχθεί με κάτι τέτοιο.