This article is in Greek language because we are trying to inform the locals of Skiathos Island, what kind of treasure they have in front of them, but may not realize it!!!

Τελευταία ενημέρωση 25 Ιουνίου 2019 – 19:48

Το Saint Martin (στο εξής για λόγους συντομίας SXM) είναι ένα από τα δημοφιλέστερα νησιά της Καραϊβικής. Ανακαλύφθηκε από τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1493, στην συνέχεια όμως κατακτήθηκε από Γάλλους και Ολλανδούς. Σήμερα, αποτελεί κατά το ήμισυ πλέον ευρωπαϊκή αποικία, αφού το νησί χωρίζεται στη Γαλλική πλευρά ενώ η άλλη μισή πλευρά που άνηκε στις Ολλανδικές Αντίλλες, έχει από τον Οκτώβριο του 2010 αυτονομηθεί ως κράτος. Η έκταση του νησιού καλύπτει 34 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 40.000 περίπου μόνιμους κατοίκους.

Το SXM είναι ένα άκρως κοσμοπολίτικο νησί και βρίσκεται σε στρατηγική θέση, αφού απέχει ελάχιστα από το St. Barth (Γαλλικές Αντίλλες), Saba (Πρώην Ολλανδικές Αντίλλες, πλέον ανεξάρτητο) και Anguilla (Αγγλία). Όλοι οι διάσημοι και εφοπλιστές του πλανήτη έχουν σπίτι στο St. Barth ή στην Anguilla (στην οποία βρίσκεται η «νούμερο 1» παραλία της Καραϊβικής). Το νησί Saba επίσης αποτελεί κορυφαίο καταδυτικό προορισμό παγκοσμίως. Τόσο η Saba όσο και το St. Bath διαθέτουν πάρα πολύ μικρά αεροδρόμια μεν, αλλά κατατάσσονται στα πιο εντυπωσιακά (καθώς επίσης και στις βλακώδεις λίστες των… «επικίνδυνων αεροδρομίων»), οπότε και οι διάσημοι επισκέπτες των γύρω νησιών συρρέουν με τα ιδιωτικά τους jet στο αεροδρόμιο του SXM αρχικά, πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους με ελικόπτερα ή θαλαμηγούς στα γύρω νησιά.

Οι παραπάνω λόγοι είναι που καθιστούν το αεροδρόμιο του SXM ως ένα από τα πιο σημαντικά αεροδρόμια της Καραϊβικής με μεγάλη αεροπορική κίνηση συναρτήσει του όγκου του. Το κύμα από τα γαλαζοπράσινα νερά που σκάει στην διάσημη αμμώδη παραλία Maho Beach, η οποία εφάπτεται με τον διάδρομο 10 του διεθνούς αεροδρομίου του νησιού, δημιουργεί ένα μοναδικό σκηνικό σε παγκόσμια κλίμακα! Στο νησί αυτό – που είναι μικρότερο από την Σκιάθο – υπάρχει και δεύτερο αεροδρόμιο, το Grand Case στην Γαλλική πλευρά, στο οποίο προσγειώνονται κυρίως ελικοφόρα αεροσκάφη έως και ATR72.

Η φήμη του νησιού σε ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ κλίμακα οφείλεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην ύπαρξη του αεροδρομίου και πιο συγκεκριμένα της παραλίας Maho Beach η οποία έχει καταταχθεί στα “MUST” τουριστικού προορισμού παγκοσμίως.  Οι απογειώσεις και προσγειώσεις πάνω από την διάσημη παραλία Maho Beach, είναι μακράν πιο εντυπωσιακές από αυτές της Σκιάθου, διότι εκεί περνάνε σε απόσταση αναπνοής πάνω από τον κόσμο και απογειώνονται αεροσκάφη τύπου Boeing 747, σε ένα ειδυλλιακό εξωτικό σκηνικό. Και πιο πρόσφατα και Boeing 777 το οποίο έχει τους ισχυρότερους κινητήρες επιβατικού αεροπλάνου (ώση). Για το ότι συμβαίνει στην τελική πίσω από τον διάδρομο 10 του αεροδρομίου, όταν απογειώνονται τα μεγάλα jet, το αεροδρόμιο έχει τοποθετήσει τέσσερις (4) προειδοποιητικές πινακίδες. Δεν υπάρχουν ούτε φανάρια, ούτε αστυνομία, ούτε μπάρες, ούτε τίποτα. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ και για κανένα λόγο. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν γνωρίζει που βρίσκεται… Ακόμη όμως και να επικαλεστεί κάποιος το αντίθετο, οι αρχές κρατούν μία σταθερή ξεκάθαρη θέση όλα αυτά τα χρόνια, οτιδήποτε και να συμβεί, παρότι εκεί υπάρχει πληθώρα τραυματισμών σε ετήσια βάση και περίπου ένα θανατηφόρο ατύχημα ανά δύο χρόνια.

THIS IS A BOEING 747-400!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Περιπολικό πίσω από Boeing 757 της American Airlines. Το μόνο που λένε οι αστυνομικοί στους πεζούς είναι να φύγουν από τα συρματοπλέγματα και να σταθούν στην παραλία (2-3 μέτρα δηλαδή πιο μακρυά…!)

Δείτε πως αντιμετωπίζουν θανατηφόρο συμβάν εκεί: http://www.dailymail.co.uk/news/article-4691872/New-Zealand-woman-killed-plane-Saint-Maarten-beach.html

Στο SXM, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην παραλία του Maho, ΔΕΝ είναι plane spotters, ούτε έχουν χόμπι που σχετίζεται με τα αεροπλάνα. Οπότε η ύπαρξη εξειδικευμένου χώρου μέσα στο αεροδρόμιο για να βλέπει κανείς τα αεροπλάνα ΔΕΝ έχει καμία χρησιμότητα σε ένα αεροδρόμιο όπως το SXM, αφού οι επισκέπτες είναι απλοί τουρίστες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων που συρρέουν στο νησί, όχι για να δουν τα αεροπλάνα αυτά καθεαυτά, αλλά για να δουν και να αισθανθούν μερικές προσγειώσεις και απογειώσεις από το εξωτικό σκηνικό της διάσημης παραλίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η τουριστική attraction ΔΕΝ είναι να το σταθεί κάποιος μέσα στα καυσαέρια των απογειούμενων αεροσκαφών, αλλά το σκηνικό της διέλευσης των αεροπλάνων πάνω από εξωτική την παραλία του Maho. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών προέρχεται από τα κρουαζιερόπλοια που κάθε πρωί φτάνουν στο λιμάνι της πρωτεύουσας του νησιού.

Ακόμη και οι πιλότοι των αεροσκαφών στο SXM, είναι μέσα στο πνεύμα της κατάστασης που επικρατεί. Χαιρετούν τον κόσμο και βγάζουν και οι ίδιοι φωτογραφίες. Στην Ευρώπη όμως, οι πιλότοι δεν είναι και τόσο συνηθισμένοι σε τέτοιες καταστάσεις. Ορισμένες φορές και οι ίδιοι αναφέρουν στον πύργο ελέγχου έκπληκτοι, ότι έχει πολύ κόσμο πίσω από τον διάδρομο της Σκιάθου διερωτώμενοι εάν διεξάγεται κάποια εκδήλωση, για να ενημερωθούν από τους ελεγκτές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ότι το αεροδρόμιο της Σκιάθου είναι πλέον πολύ δημοφιλές και συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες σε καθημερινή βάση.

Πιλότοι της BWIA ανοίγουν παράθυρα και χαιρετούν τον κόσμο στην τελική.

Παρά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου που στιγμάτισαν για πάντα τον πλανήτη, οι πιλότοι της American Airlines κοιτάζουν μπροστά χωρίς κανένα κόμπλεξ… και χαιρετούν τον κόσμο!

Τα φυσικά στοιχεία του αεροδρομίου του SXM δεν αποτελούν μοναδική εξαίρεση. Υπάρχουν αεροδρόμια τα οποία είναι ακόμη πιο ιδιόμορφα από το SXM και τη Σκιάθο. Στα αεροδρόμια αυτά έχουν μάθει να συνυπάρχουν οι τοπικές κοινωνίες με τις πτητικές δραστηριότητες των αεροσκαφών χωρίς να υπάρχει κανένα ζήτημα ασφαλείας. Παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένα (όχι όλα και ίσως ούτε καν τα εντυπωσιακότερα)  για να δει κανείς για ποιο λόγο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πρόβλημα αυτό που συμβαίνει στο SXM αλλά και στη Σκιάθο.

Γιβραλτάρ (κλικ για μεγάλη ανάλυση)

Η κυρία στη τελευταία φωτογραφία περπατάει ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗΣ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ αεροδρομίου του Γιβραλτάρ. Όταν είναι να έρθει κανένα αεροπλάνο (π.χ. Airbus A320 απλά ανάβουν τα φανάρια οπότε πεζοί και οχήματα περιμένουν. Με τα δικά μας δεδομένα εκεί δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνουν;

Basel/Milouse (κλικ για μεγάλη ανάλυση)

Μία ακόμη περίπτωση στο αεροδρόμιο της Βασιλείας (Ελβετία). Εντελώς φυσιολογικά πράγματα. Όπως αν περνούσε ένα τρένο.

Buochs Airport (κλικ για μεγάλη ανάλυση)

Είναι και στρατιωτικό αεροδρόμιο και βρίσκεται εκεί και το εργοστάσιο κατασκευής των αεροσκαφών Pilatus. ΔΕΝ έχει περίφραξη. Το μικρό ελβετικό χωριό και το αεροδρόμιο είναι ένα!

Renton

Βρίσκεται σε μία παραδεισένια συνοικία του Seattle. Εδώ είναι το εργοστάσιο συναρμολόγησης των Boeing 737, του πιο διάσημου τύπου αεροσκάφους στην παγκόσμια ιστορία της πολιτικής αεροπορίας. Χιλιάδες Boeing 737 έχουν συναρμολογηθεί στις εγκαταστάσεις αυτές. Μέσα από το αεροδρόμιο υπάρχουν μονοπάτια και ποδηλατόδρομοι με προειδοποιητικές σημάνσεις ΜΟΝΟ. Τροχοδρομούν αεροπλάνα και παιδάκια κάνουν ποδήλατο. Αν είχαμε αυτό το εργοστάσιο στην Ελλάδα ίσως να το κάναμε και κλειστό για σίγουρα… Μπορείτε να φανταστείτε τι “μέτρα ασφαλείας” θα είχαμε σε κάτι τέτοιο εδώ… Η απάντηση είναι η ίδια γιατί ποτέ δεν θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε αεροπλάνα…

Οι προσγειώσεις πάνω από το Maho Beach αποτελούν την βασικότερη τουριστική ατραξιόν του νησιού. Δεν υπάρχει boat trip που να μην περνάει κάνοντας στάση στο Maho Bay προκειμένου να δουν προσγειώσεις οι τουρίστες. Στο λιμάνι της πρωτεύουσας του νησιού φτάνουν καθημερινά τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του στόλου της carnival Cruises και Celebrity X Cruises, μεταξύ άλλων. Η βασική τουριστική ατραξιόν είναι η παραλία του Maho beach και οι προσγειώσεις.

Γράψτε στο google «St. Maarten» και δείτε αποτελέσματα μόνοι σας!

Ρωτήστε όποιον θέλετε ανά τον κόσμο «πιο είναι το πιο εντυπωσιακό αεροδρόμιο στον κόσμο»;

Δείτε την αρχική επίσημη ιστοσελίδα του αεροδρομίου: https://www.sxmairport.com/

Φωτογραφία στην επίσημη ιστοσελίδα του αεροδρομίου (Boeing 747 είναι αυτό… αν είχαν τα δικά μας μυαλά θα έπρεπε να είχαν πάθει εγκεφαλικό οι αρχές!!!)

Και επειδή μπορεί να σπεύσουν κάποιοι να πουν πως εμείς στο skiathoslandings είμαστε “κολλημένοι” και βλέπουμε τα πράγματα όπως μας αρέσουν, δείτε τις δραστηριότητες που προτείνει η Carnival Cruises για το St Maarten (έχουμε την εντύπωση ότι αυτοί κάτι παραπάνω από εμάς ξέρουν…):

Από την επίσημη ιστοσελίδα της Carnival Cruises https://www.carnival.com/shoreexcursions/stmaarten

 

Δείτε τις δραστηριότητες που προτείνει η Celebrity Cruises για το St Maarten:

Από την επίσημη ιστοσελίδα της Celebrity Cruises https://www.celebritycruises.com/pcpexcursions/searchresults?destination=CARIB&port=SXM

 

Αρθρο του δωρεάν περιοδικού της ιστοσελίδας http://www.visitstmaarten.com/  (κάντε click στις τρεις παρακάτω εικόνες για μεγάλη ανάλυση)

Ακολουθούν δύο video – ντοκιμαντέρ με Ελληνική εκφώνηση για δύο μοναδικά αεροδρόμια!

Το πρώτο για το Saint Martin και το δεύτερο για το St. Baths.

Η σύγκριση με τη Σκιάθο

Από το καλοκαίρι του 2017 έχουμε παρατηρήσει ότι τις μέρες με ισχυρούς ανέμους τα καΐκια με τους τουρίστες έχουν αρχίσει να κάνουν ξενάγηση στην τελική του αεροδρομίου της Σκιάθου. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ενταχθεί στα βασικά προγράμματα sightseeing και μπορεί κάλλιστα να πουληθεί.

Μπορεί στη Σκιάθο να μην προσγειώνονται Boeing 747, Boeing 777, Airbus A340, A330 κλπ., όμως τα σκηνικά της Σκιάθου και στις δύο πλευρές του διαδρόμου και από άκρη σε άκρη του αεροδρομίου παρέχουν πολύ πιο συναρπαστικές εικόνες, ίσως τέτοιες που κανείς δεν μπορεί να δει σε κανένα άλλο αεροδρόμιο στον κόσμο.

Σίγουρα το SXM μπορεί να αποτελεί ορόσημο και αξιοθέατο παγκόσμιας κλίμακας. Όμως η γεωγραφική του θέση δεν είναι και τόσο ευνοϊκή. Η Σκιάθος έχοντας αποσπάσει τον χαρακτηρισμό ως «Το Saint Martin της Ευρώπης», μπορεί να προσελκύσει πολύ περισσότερο τουρισμό, λόγω του ότι οι ευρωπαίοι ταξιδεύουν πολύ περισσότερο σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο και η απόσταση της Σκιάθου από την πυκνοκατοικημένη γηραιά ήπειρο δεν είναι απαγορευτική.

Μπορεί να μην μας αρέσει αλλά αποτελεί γεγονός. Η συντριπτική πλειοψηφία από το εξωτερικό σήμερα δεν γνωρίζει πια (δυστυχώς) την Σκιάθο για τον Παπαδιαμάντη, αλλά για αυτό:

Και σεζόν με την σεζόν, όσο ανεβαίνει στο διαδίκτυο υλικό από αεροπλάνα στην Σκιάθο, είναι θέμα χρόνου τα αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης, στη λέξη «Skiathos» να βγάζουν ΜΟΝΟ φωτογραφίες προσγειώσεων, όπως συμβαίνει ήδη στο St. Maarten.

Όλα όσα διαδραματίζονται γύρω από το αεροδρόμιο του St. Maarten, σε μικρότερη κλίμακα, ισχύουν και γύρω από το αεροδρόμιο της Σκιάθου. Η βασική διαφορά είναι ότι στο St. Maarten η κατάσταση αυτή δεν λογίζεται ως «πρόβλημα». Μάλλον το αντίθετο… Έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας, με τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων, τις οποίες όποιος αγνοήσει έχει και την ευθύνη των ανάλογων– ενίοτε τραγικών – συνεπειών.

Όσοι θέλουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αυτή εμπορικά στο νησί της Σκιάθου, είμαστε στη διάθεσή τους για συμβουλευτικό έργο, με την τεχνογνωσία που διαθέτουμε!